Zaznacz stronę

Tłuszczaki są łagodnymi guzami powstałymi z tkanki tłuszczowej otoczone łącznotkankową torebką. Najczęściej nie wymagają leczenia. Zdarza się jednak, że rozrastają się do większych rozmiarów, wymagają wtedy interwencji chirurgicznej. Chociaż tłuszczaki zazwyczaj nie stanowią zagrożenia życia, mogą być dużym problemem natury estetycznej, utrudniającym codzienne funkcjonowanie.

Każda zmiana na skórze i w tkance podskórnej powinna być przebadana w gabinecie lekarskim. Na szczęście większość z nich okazuje się zmianami łagodnymi, wśród których często spotyka się tłuszczaki. Pojawiają się one najczęściej u osób dorosłych, po 40. roku życia, choć zdarzają się także u dzieci. Mogą być zlokalizowane w różnych częściach ciała, często pojawiają się w tkance podskórnej na plecach lub na głowie. Są wyczuwalne jako ruchome, miękkie zgrubienia. Tłuszczaki mogą się pojawiać również na twarzy – wtedy stanowią szczególny problem estetyczny. Dość często spotykane są również tłuszczaki na szyi, w pachwinie, w oku, w piersi, na ramionach.

Jakie są metody usuwania tłuszczaków?

Przed zabiegiem usunięcia tłuszczaka konieczna jest konsultacja lekarska. Lekarz najczęściej zaleca wykonanie zabiegu, jeśli guz ma więcej niż 5 cm średnicy, zlokalizowany jest w miejscu, które powoduje dyskomfort pacjenta lub wyraźny defekt kosmetyczny, jest bolesny lub uciska okoliczne narządy.

Możliwe jest zastosowanie różnych metod do usuwania tłuszczaków. Najczęściej przeprowadza się zabieg chirurgiczny w znieczuleniu miejscowym. Zwykle wykonuje się go w gabinecie lekarskim. Zabieg trwa nie więcej niż 20 minut, a pacjent może od razu wrócić do domu. Zabieg nie wymaga rekonwalescencji. Proces gojenia niewielkich zmian trwa od kilku dni do 3-4 tygodni przy zmianach większych. W przypadku większych guzów lub położonych w niebezpiecznej lokalizacji może być konieczne skierowanie pacjenta do szpitala na kilka dni. W przypadkach wątpliwych wykonuje się przed usunięciem badanie USG oraz po usunięciu zmiany wykonuje się badanie histopatologiczne.